Snelle groei bestaat niet
Hoe komt dit? Simpel gezegd zit er een kloof tussen de behoefte van mensen en hun daadwerkelijke gedrag. En dit is ook niet zo gek. Mensen doen nou eenmaal veel dingen op automatische piloot waardoor groei lang kan duren. Het dichten van de kloof is daardoor een pittige uitdaging maar gelukkig niet een zonder mogelijkheden. Een oplossing is bijvoorbeeld het inzetten van effectieve coaching.
Stel je even voor dat een medewerker in jouw organisatie een hoge werkdruk ervaart en hierdoor zit zij al een tijdje niet lekker in haar vel. Het effect hiervan op het werk en op de sfeer is inmiddels goed te merken. Hoe ga je als pedagogisch coach te werk? Wijs je haar op de fouten die ze maakt? Vertel je haar hoe ze het anders moet gaan doen? Waarschijnlijk niet. Als pedagogisch coach heb je een groot aandeel in het leerproces van de pedagogisch professional. Hoe zorg je voor de meeste invloed?
1. Sta naast de professional
Gelijkwaardigheid is een belangrijke sleutel tot succes. Tegelijkertijd is het ook een hele lastige want puur door jouw functienaam kom je als coach al niet meer gelijkwaardig binnen. Deels door vooroordelen waar je als coach mee te maken hebt maar ook door de onduidelijkheden van de rol. Wat kunnen ze van je verwachten? Is het nodig? Is het veilig?
Eén van de dingen die mij altijd helpt, is het geven van praktijkvoorbeelden. Vertel je eigen strubbelingen en neem de persoon tegenover mee in jouw fouten en blunder(s). Door deze voorbeelden te delen, creëer je het beeld dat niemand perfect is. En dat we dat ook nooit hoeven en zullen zijn. Gelijkwaardigheid betekent uitdagingen durven vertellen en samen kijken hoe je hier mee om kan gaan.
2. Bouw vanuit talent
Natuurlijk gedrag kost weinig energie. Iets wat bij je past gaat grotendeels vanzelf. Kijk daarom eerst naar het talent of de talenten die de medewerker heeft en onderzoek daarna pas het ontwikkeldoel. Door talenten aan een doel te koppelen, maak je groei mogelijk. Doelen worden haalbaar. En de professional? Die glundert. Zijn of haar ontwikkeldoel zit van nature al in de persoon en dat geeft een hoop extra energie.
3. Zet de neuzen dezelfde kant op
Als je in de kinderopvang werkt, werk je met een missie: de ontwikkeling en opvoeding van kinderen zo goed mogelijk ondersteunen. Zodra je als professional merkt dat je eigen leerproces een positief effect heeft op het kind, dan is dat de beste motivator die je kunt hebben. Tenslotte doen we alles voor het kind. Besteed daarom veel aandacht aan de missie, maak de impact zichtbaar en je zal zien dat alle neuzen dezelfde kant op gaan staan.
Zelf ben ik onwijs fan van Video Interactie Begeleiding (VIB of vanaf 1 januari 2023 PEB genoemd). VIB versterkt de zelfkennis en het zelfvertrouwen van de medewerker omdat deze kan zien waar het lukt om geslaagd contact te maken en wat nog kan worden verbeterd. De pedagogisch medewerker leert zo een groep te creëren waarbij elk kind gezien, erkend en gevierd wordt. Liefdevol ontwikkelen noem ik dat.
4. Maak lol en plezier
Wellicht wel de belangrijkste tip die ik je als coach mee kan geven. Laat het kind in jezelf en in de medewerker die je coacht weer naar boven komen. Geniet van al het moois dat de kinderen aan je geven. Hun eerste stapjes, de mooie en grappige uitspraken en de absolute puurheid. Dans met ze mee, speel met ze mee en ontspan samen met de kinderen tijdens een gezamenlijke yogales.
Ontwikkeling en groei zijn belangrijke zaken maar dat betekent niet dat elk gesprek of elke stap serieus, diep en zwaar moet zijn. Tegenovergestelde zelfs. Plezier geeft ruimte voor groei, voor energie en het brengt een positieve sfeer met zich mee. En vergeet ook niet: goed voorbeeld doet volgen. Hoe meer plezier jouw medewerker heeft, hoe groter de impact op de ontwikkeling van de groep. Een win-win situatie als je het mij vraagt.
Groeien in de kinderopvang vraagt om het herprogrammeren van de automatische piloot. Om de kloof tussen behoefte en gedrag zo klein mogelijk te maken. Als pedagogisch coaches hebben jij en ik daar een grote rol in. Samen zetten we de kinderopvang in beweging.