
6 Tools voor een open communicatie in de kinderopvang
Heb jij als pedagogisch coach soms het gevoel dat de communicatie binnen de kinderopvang tekortschiet? Of vind je het lastig om je gevoel te uiten en direct te zeggen wat er speelt in je hoofd? Ik begrijp dit maar al te goed. Het is iets waar je in moet groeien, en vooral samen! Daarom heb ik speciaal voor jou een aantal praktische tools op een rijtje gezet die je kunnen helpen om dit aan te pakken en sterker te worden in een open communicatie. Klaar om aan de slag te gaan?
Tool 1: je gevoel uiten is je sterkste kracht
We vergeten het vaak, maar je gevoel uiten is juist je grootste kracht. Voor pedagogisch medewerkers is het belangrijk om niet te denken: “Oh nee, die heeft door dat ik vandaag niet lekker in mijn vel zit.” Openlijk communiceren over wat er speelt is een echte Pauwer move als je het mij vraagt. In plaats van alles in je hoofd te houden, kun je zeggen: “Ik voel me op dit moment niet zo fijn,” of “Ik weet niet precies waarom dit gebeurt, maar er is iets bij dit kind wat een gevoel van verdriet oproept.” Zorg er dus voor dat ook jouw communicatie open blijft, en laat je gevoel stromen!
Tool 2: blijf nieuwsgierig
Zie je iets bij een collega en denk je: “Hé, wat gebeurt er nou?” Zeg het dan ook! Benoem wat je opvalt en maak het bespreekbaar. Stel je voor: iemand rolt met de ogen. In plaats van het te negeren, kun je zeggen: “Hé, ik zie dat er iets gebeurt met je.” Hiermee laat je niet alleen merken dat je het hebt opgemerkt, maar open je ook de deur naar een eerlijk gesprek. Nieuwsgierig blijven is de sleutel om echt contact te maken!
Tool 3: onderzoek van wie het probleem is en oordeel niet
Stel je voor: je zit met z’n allen aan tafel en een kind laat een mes vallen. Wat gebeurt er op dat moment? Het kind schrikt waarschijnlijk eerst van het geluid – logisch, zo’n klaterend mes maakt indruk. Maar die schrikreactie hoort bij het kind. Vervolgens reageert de pedagogisch medewerker misschien met iets als: “Sjongejonge, laat je nou alweer dat mes vallen?”
Hier begint het onderzoek: van wie is dit probleem eigenlijk? Voor het kind is het laten vallen van het mes vaak snel vergeten – het raakt er niet echt door van slag. Maar de scherpe reactie van de medewerker vertelt misschien wel een ander verhaal. Zou er iets anders aan de hand zijn?
Door in gesprek te gaan met de medewerker kun je ontdekken wat er speelt. Vaak ligt er een dieperliggende oorzaak achter zo’n reactie. Nieuwsgierig blijven en vragen stellen helpt om samen tot de kern te komen!
Het is belangrijk om je bewust te zijn van je eigen oordelen zodra ze opkomen. Houd ze bij jezelf! Stel, je ziet een collega in gesprek met twee ouders en denkt: “Zij lijkt er niet echt bij te zijn.” Voor jouw gevoel maakt zij weinig oogcontact en kijkt zij zelfs even op de klok. Misschien voel je een irritatie opkomen, want de ouders verdienen toch volledige aandacht?
Besef dan dat dat jouw oordeel is. Blijkbaar triggerde het jou dat je collega er ongeïnteresseerd bij stond. Misschien luisterde zij juist op haar eigen manier, met volle aandacht.
In plaats van meteen te oordelen, kun je beter in gesprek gaan. Stel een open vraag zoals: “Hé, ik zag je net praten met die ouders. Hoe was dat voor jou?” Zo blijf je nieuwsgierig, laat je je oordeel los, en stimuleer je open communicatie.
Tool 4: effectief roddelen (trek aan de bel)
Over elkaar praten, dat gebeurt overal. Maar als je het doet, doe het dan goed! De belangrijkste vraag is: waarom roddel je eigenlijk met een collega? Vaak zit hier een hulpvraag achter voordat iemand begint met roddelen. Loop je ergens tegenaan? Vind je iets lastig of vervelend wat die collega heeft gedaan of gezegd? Of merk je dat die collega vaak wat feller of geïrriteerder naar jou reageert? Vaak schuilt er iets onder de oppervlakte.
Misschien weet je niet goed hoe je dit moet aanpakken, omdat je bang bent voor de reactie van de ander. Maar juist daarom is het belangrijk om effectief te roddelen: vraag hulp aan je collega’s. Draai je mindset om, omarm een open communicatie en je zult merken dat mensen je graag willen helpen.
Tool 5: stop met het maken van aannames
Hoe vaak maak jij ergens je eigen verhaal van? Stel: je collega loopt ineens de deur uit na een gesprek met jou, en jij denkt: “Ze is boos en loopt weg.” Maar dat is jouw verhaal. Jouw aanname.
Het is belangrijk om altijd te controleren of wat jij denkt daadwerkelijk klopt. Vraag het je collega en ga het gesprek aan: “Ik zag je net weglopen en dacht: is ze boos?” Door te vragen en te luisteren ontdek je of je aanname terecht is of niet. Uit ervaring weet ik dat het antwoord vaak verrassend is!
Tool 6: begin en eindig de dag met een check-in
Elke ochtend, wanneer je begint met samenwerken, is het waardevol om even in te checken bij elkaar – of je nu met z’n drietjes bent, of een collega net binnen wandelt, vraag maar raak. “Hoe heb je vannacht geslapen?” – “Hoe was de rit hiernaartoe?” – “Hoe is jouw batterij vandaag?”. Dit zorgt voor een fijn begin van de dag en daarmee geef je iemand de ruimte om met een schone lei te starten. Je weet immers nooit precies hoe iemand zich voelt! Op deze manier voelt diegene zich gezien en gehoord.
Ook aan het einde van de dag is het belangrijk om uit te checken en de open communicatie terug te brengen. “Hoe heb je deze dag ervaren?” of “Zijn er nog dingen die je graag zou willen bespreken voordat we de dag afsluiten?” Dit helpt om ervoor te zorgen dat je de werkdag niet met onbesproken zaken afsluit, maar juist met een fijn gevoel naar huis gaat, zonder te piekeren over dingen die je beter had kunnen bespreken.
Wat vaak helpt, is het zichtbaar maken van wat je doet. Door extra aandacht te geven aan een situatie en deze visueel te maken, bijvoorbeeld met tekeningen of houten poppetjes, wordt alles duidelijker voor iedereen. Het is waardevol om verschillende tools uit te proberen en te ontdekken welke het beste voor jou werkt. Ben jij benieuwd wat de PAUWER-methode voor jou en je team kan betekenen? Ik help jullie graag op weg!
Binnenkort even kletsen? Plan je afspraak hier in: https://viisas.nl/contact/
Blijf op de hoogte – Volg je mij al op Instagram en LinkedIn?
Verder lezen? Benieuwd naar mijn andere blogs? Check ze hier!