Pedagogisch coach

Van pedagogisch coach naar inspirator: 5 tips om je medewerkers te ondersteunen!

Het nieuwe jaar is begonnen en ik sta te popelen om weer lekker aan de slag te gaan! Jij ook? Voel je die frisse energie om nieuwe stappen te zetten als pedagogisch coach? Vandaag deel ik 5 handige tips die jou helpen om het verschil te maken binnen jouw team. Zo pak jij de rol van ‘inspirator’ en ben je niet langer alleen een coach.

Tip 1: Stel je kwetsbaar op

Als pedagogisch coach is het belangrijk om dicht bij jezelf te blijven en je kwetsbaar op te stellen. Jij bent immers het voorbeeld! Door jouw eerlijkheid en je imperfecties te tonen, ontstaat een omgeving waarin iedereen zich veilig en vrij voelt om open te zijn. Deel bijvoorbeeld momenten waarop je achteraf liever anders had gereageerd op een kind. Dit laat zien dat fouten maken menselijk en voor iedereen herkenbaar is. Door dit open te bespreken, geef je het juiste voorbeeld en nodig je pedagogisch medewerkers uit om hetzelfde te doen. Deze openheid is de sleutel tot groei. Je zal merken dat hoe jij je opstelt, vaak wordt gespiegeld. Door je kwetsbaarheid te laten zien, moedig je anderen aan om hetzelfde te doen!

Tip 2: Maak contact en geef aan wat je ziet

Wanneer je een groep binnenloopt, is het belangrijk om direct contact te maken met de kinderen en hun gedrag te observeren. Dit helpt je niet alleen om een connectie te maken, maar biedt ook waardevolle inzichten in de dynamiek van de groep.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je binnenkomt en een kind zich van je afdraait, waardoor je geen contact kunt maken. Dit moment biedt een prachtige opening om een gesprek te starten. Je kunt benoemen wat je opvalt: “Ik merk dat dit kind zich wegdraait, is dit iets wat jullie vaker zien?” Door op deze manier te observeren en je bevindingen te delen, creëer je een laagdrempelige en natuurlijke ingang om in gesprek te gaan. Deel dit ook met je team.

Tip 3: Sta op de juiste plek

Als pedagogisch coach is het belangrijk om naast de pedagogisch medewerker te staan. Vermijd het aannemen van een managersrol, jij bent er om te ondersteunen en om met hen samen te werken.

Wanneer je naast hen staat, creëer je een sfeer van vertrouwen waarin er geen plaats is voor het hebben van een oordeel. Kijk met een open blik naar situaties en je zal merken dat medewerkers zich sneller op hun gemak voelen. Deze gelijkwaardige houding is de basis voor een sterke samenwerking en echte groei tussen jou en de pedagogisch medewerker.

Tip 4: Geef medewerkers de ruimte

Als pedagogisch coach is het belangrijk om pedagogisch medewerkers de ruimte te geven om verantwoordelijkheid te nemen en hun eigen ideeën tot leven te brengen. Jij kunt je team prikkelen en ondersteunen, maar het echte initiatief ligt bij henzelf – en daar mag jij trots op zijn!

Een tijdje terug bezocht ik een BSO. Toen ik binnenstapte, viel het mij direct op dat er een jongen erg onrustig en overprikkeld was. Samen met een medewerker observeerde ik het gedrag en stelde een vraag: “Wat denk je dat dit kind op dit moment nodig heeft?” Na even nadenken concludeerde de medewerker dat hij baat zou hebben bij een rustmoment, weg van alle drukte. Dit leidde tot het idee om een rusthoekje te creëren, niet alleen voor hem, maar voor alle kinderen die behoefte hebben aan een moment voor zichzelf. Toen ik later terugkwam, zag ik dat het hoekje er daadwerkelijk was gecreëerd. Dat gaf mij een enorm gevoel van trots en dat gun ik jou ook! 

Tip 5: Luister actief en speel in op behoeften

Actief luisteren betekent ruimte geven aan alles wat medewerkers willen delen en daar ook echt op inspelen. Alles wat zij zeggen is namelijk oké. Misschien voel je de neiging om meteen in je manager-rol te stappen, maar probeer jouw eigen ervaringen of mening naast je neer te leggen. Probeer door de ogen van de medewerker naar de situatie te kijken en let goed op de woorden die zij gebruiken. Dit kan lastig zijn, maar door het te doen, zul je merken dat de medewerker zich nog meer gehoord en gezien voelt. Jij kan dit! 

Wanneer ikzelf met een manager bespreek hoe medewerkers reageren op de signalen van kinderen (sensitieve responsiviteit), maak ik gebruik van concrete situaties. Stel dat een baby op de groep erg onrustig blijkt te zijn: samen kijken we naar manieren waarop de medewerker kan bijdragen aan rust en stabiliteit. Voor mij was dat het bewijs dat actief luisteren en werken met herkenbare praktijkvoorbeelden niet alleen waardevolle inzichten opleveren, maar ook direct toepasbare oplossingen bieden.

Hé straler: klaar om aan de slag te gaan?

Je bent nu helemaal opgewarmd en klaar om deze tips in de praktijk toe te passen. Onthoud: inleven en écht luisteren naar wat je team nodig heeft, is de sleutel tot succes. Jij bent er om de pedagogisch medewerkers te ondersteunen en met deze tips gaat jou dat gegarandeerd lukken. 

Ben je op zoek naar nog wat extra begeleiding en verdieping? Lees dan nog even verder! 

Ik heb namelijk een innovatieve methode ontwikkeld: PAUWER. Een methode die de emotionele veiligheid in de kinderopvang versterkt, niet alleen voor de kinderen, maar ook voor jou. In mijn coachingstrajecten: ‘Kwetsbaarheid als Tool’ en ‘Sta in je Pauwer’, leer jij daar alles over én werk je aan je eigen groei en ontwikkeling!

Met mijn kennis en ervaring als medewerker, manager in de kinderopvang en NLP-coach begeleid ik jou in dit proces. In persoonlijke sessies en groepsbijeenkomsten ontdekken we samen jouw PAUWER, zodat je deze kunt toepassen in je werk. Want dat is waar het uiteindelijk om draait, toch? Samen bouwen we aan een sterke basis voor elk kind, en jij speelt daar een cruciale rol in!

Straks sta jij nog meer te stralen op de werkvloer en kun je die rol van inspirator 100% innemen!

Ontdek de coaching trajecten hier: https://viisas.nl/coaching/

Blijf op de hoogte – Volg je mij al op Instagram en LinkedIn?
Verder lezen? Benieuwd naar mijn andere blogs? Check ze hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Viisas - Zien met eigen ogen, samen bouwen aan een sterke start! draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders