Zomer in de kinderopvang
Jahaa. De zomervakantie is begonnen. Terwijl jouw collega’s onderweg zijn naar hun vakantiebestemming, sta jij te wachten op de invalkracht. En hoewel je blij bent dat er hulp onderweg is, zit er ook spanning in je lijf. De invalkracht is nieuw, heeft nog nooit eerder op jullie locatie gestaan en kent de organisatie niet. Hoe kan jij de komende dagen gaan genieten in plaats van overleven?
De onrust die je voelt, is niet gek. Werken met nieuwe invalkrachten kan een uitdaging zijn. Voor beide partijen. We geven vier tips om de tijdelijke samenwerking zo soepel mogelijk te laten verlopen.
1. Stem jullie kwaliteiten op elkaar af
Waarschijnlijk weet je bij jouw collega’s precies waar ze goed in zijn en welke activiteiten ze leuk vinden om te doen. En vice versa. Jullie werken samen vanuit jullie kracht en dat geeft plezier, rust en ontspanning. Geef de invalkracht deze fijne samenwerking ook en stem jullie kwaliteiten op elkaar af. Houd hij/zij van het verzorgen van baby’s? Of ligt zijn/haar kwaliteit meer bij het uitvoeren van activiteiten met de oudere kinderen? Vertel dan ook gelijk dat jij er bijvoorbeeld van houdt om persoonlijke momenten te hebben tijdens het verschonen van de kinderen. Of dat je graag samen met de kinderen liedjes zingt voor het eten. Geef elkaar de mogelijkheid om vanuit kracht en kwaliteit te werken.
2. Vraag hulp
Niemand kan gedachten lezen. Ook de invalkracht niet. Wil je een ontspannen samenwerking, dan is het belangrijk om de hulpvraag te stellen. We weten het, niks is lastiger dan dat. Maar door het stellen van de hulpvraag, kom je verder.
Stel dat je merkt dat de overgangsmomenten voor jou moeizaam verlopen. Vraag de invalkracht eens naar haar of zijn ervaring. Tenslotte komen invalkrachten op veel verschillende plekken en dus is de kans groot dat ze soortgelijke situaties hebben meegemaakt. Kennis waar jij wat aan kan hebben! Door jezelf kwetsbaar op te stellen, zal de invalkracht de ruimte voelen om zijn of haar leerpunt met jou te delen. Zo kunnen jullie samen groeien.
3. Zet informatie zwart op wit
Je bent nu ongeveer een minuut aan het lezen, weet jij nog wat er in de introductie van deze blog stond? Letter voor letter? Kans is klein, want in slechts zestig seconden heb je al veel verschillende informatie tot je genomen. Alles onthouden wordt lastig.
Dit ervaren invalkrachten ook. Waarschijnlijk laat je op de eerste dag de lijst met allergieën zien, vertel je welke kinderen slapen, hoe vaak ze slapen, waarmee ze slapen en leg je uit welke kinderen uit een (tuit)beker drinken. Allemaal relevante informatie. Maar laten we eerlijk zijn, je bent een knappe invalkracht als je alles na één keer horen kan onthouden. Het continu vragen en herhalen kost jullie beide tijd en energie. Help elkaar dus een handje en zet de belangrijkste informatie op papier zodat de invalkracht hier altijd op kan terugvallen en de mogelijkheid krijgt om zelfstandig te werken. Dit geeft jullie beiden rust.
4. Ga genieten en leren
De laatste tip die we jullie mee willen geven: geniet van elkaar. Leer van de nieuwe input die de invalkracht jou brengt en geniet hoe de kinderen daar op reageren. Vraag de invalkracht aan het eind van de dag naar het geluksmoment op de groep en vertel jouw mooiste moment. Bespreek ook eventuele ontwikkel momenten. Wat voor moois van de invalkracht neem jij mee in de samenwerking met jouw vaste collega’s? En welk inzicht neemt de invalkracht mee in volgende invalwerkzaamheden? Sluit de dag positief en leerzaam af!
Nieuwe situaties kunnen spannend zijn, maar met voldoende voorbereiding en oog voor elkaar verdwijnt de spanning als sneeuw voor de zon. Wij wensen iedereen een hele fijne zomer met veel ontspanning en rust!